PasParToe Conserverend inlijsten kan schade aan het kunstwerk voorkomenCONSERVERING (Conserverend Inlijsten)


Gebaseerd op de normen van de FATG (Fine Art Trade Guild).

eisenstein

Inlijsten = Beschermen
Inlijsten is de beste manier om van waardevolle kunst en kostbare documenten te genieten, en ze tevens te beschermen tegen beschadiging die anders onvermijdelijk zal plaats vinden door
onvoorzichtige behandeling
stof
vochtigheid
• schadelijk licht.


Het doel van conserverend inlijsten is het beschermen van een kunstwerk of document, zodat het in dezelfde staat blijft als toen het het atelier van de artiest heeft verlaten. Kunstwerken op papier (zoals prenten, aquarellen, grafiek, foto's, lithografieën) stellen speciale vereisten aan de materialen waarmee ze in kontakt komen. Bijzondere zorg is namelijk noodzakelijk bij waardevolle werken. Onervarenheid of slordigheid kan veel schade veroorzaken. Als professioneel inlijster kunnen wij u helpen die materialen te kiezen die de conservering van uw kunstwerk garanderen.

Zuurvrij karton.
NB-logo

Het passe-partoutkarton moet volkomen zuurvrij zijn, en liefst vervaardigd met cellulose afkomstig van katoenvezels. Het papier is best gebufferd met calciumcarbonaat, zodat het op termijn, en onder invloed van het licht, niet zuur wordt. Het karton dat achter het kunstwerk geplaatst wordt moet eveneens zuurvrij zijn. "Artcare" karton van Bainbridge biedt de beste bescherming.

Japanse hangertjes.
Het kunstwerk moet volkomen vrij hangen tussen het zuurvrije rugkarton, en het zuurvrije passe-partout. Daartoe worden op beide uithoeken bovenaan het werk, smalle en dunne strookjes japans papier bevestigd. Deze zijn vastgemaakt met een eveneens zuurvrije lijm op basis van zetmeel, en verbinden het kunstwerk met het rugkarton. De wateroplosbare zetmeellijm staat er garant voor dat de hangertjes probleemloos terug kunnen verwijderd worden, en dat ze het kunstwerk niet beschadigen.

Bescherming tegen zonlicht.
Veel onheil wordt veroorzaakt door het schadelijke ultraviolette licht. Dit licht doet de kleuren vervagen, maar veroorzaakt eveneens een versnelde veroudering van het papier. Om uw kunstwerk hiertegen te beschermen bestaat er "anti-UV glas" dat voorzien is van een coating die het UV licht tot 99 % kan tegenhouden. Museum glas biedt ook deze bescherming, maar is daarenboven nog ontspiegeld, zodat men een perfect zicht op het ingelijste werk bekomt.


terugknop